Stedelijk Museum Zutphen

Het Stedelijk Museum Zutphen is in 1903 ontstaan als ‘Oudheidkamer van Zutphen en de Graafschap’. Deze kwam voort uit de oudheidkamer die door de Zutphense gemeentesecretaris baron L.A.F.J. van Heeckeren in 1877 was opgericht als onderdeel van het stedelijk archief. In 1903 bestond de collectie uit ongeveer 500 voorwerpen, in 2012 omvat ze 30 duizend voorwerpen en een half miljoen afbeeldingen. De collectie bestaat uit schilderijen en prenten, kerkelijke kunst, archeologische en historische voorwerpen, kunstnijverheid, textiel en speelgoed. Bijzonder in de collectie is het Zutphens zilver. Het museum organiseert regelmatig tentoonstellingen uit het oeuvre van de Zutphense illustrator Jo Spier.

Sinds 1954 is het museum gevestigd in een deel van een Dominicaner klooster dat vanaf eind 13e eeuw op deze plaats werd gebouwd. Het museum bezet daarvan twee onderdelen: het dormitorium (slaapzaal) en het refectorium (eetzaal). In de voormalige kloosterkerk (Broederenkerk) is sinds 1983 de openbare bibliotheek van Zutphen gevestigd.

Het Stedelijk Museum Zutphen werkt nauw samen met het Museum Henriette Polak. Er bestaan plannen om beide musea samen te voegen.