Platform wil wakker schudden

Tijdens Berkelconferentie worden plannen gepresenteerd.
Initiatieven voor een duurzame ontwikkeling van het Berkeldal in de breedste zin van het woord. Dat is het doel van het uitvoeringsplatform Berkeldal 2030.

Plannen op het gebied van toerisme en recreatie, natuur en landbouw, educatie, cultuur, ideeAi??n van particulieren of bedrijfsleven, organisaties of verenigingen: de mogelijkheden zijn eindeloos. Op vrijdag 20 januari wordt in kulturhus ‘t Spieker in Eibergen van 13.00 tot 17.00 uur een Berkeldalconferentie gehouden, waar plannen worden gepresenteerd.

Het platform is actief sinds 2015 en hield vorig jaar twee bijeenkomsten. Daaruit werden werkgroepen gevormd, die allemaal op uiteenlopende gebieden bezig zijn met het ontwikkelen van plannen. Zij zullen zichzelf volgende week presenteren. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat zij zelfstandig werken. Het platform heeft slechts een ondersteunende, verbindende rol. “We willen beslist niets van bovenaf opleggen”, benadrukt Eibergenaar Tonni Wormgoor namens het platform. “Maar we hopen wel op veel reuring vanuit de werkgroepen.”

Een van de groepen houdt zich bezig met het Berkelfestival. Dat wordt gehouden van 24 tot en met 26 augustus 2018. Op diverse locaties langs de Berkel (van het Duitse Billerbeck, waar de Berkel ontspringt, tot aan Zutphen, waar het riviertje in de IJssel uitmondt) worden optredens verzorgd.

Een andere werkgroep werkt aan de website van het platform. Wormgoor: “De website is een plek waar de werkgroepen met elkaar kunnen communiceren en waar verbindingen gelegd kunnen worden. Wij als platform faciliteren, maar we sturen niks.” Over de verbinding maakt Wormgoor zich geen zorgen, natuur en landbouw zitten inmiddels al samen in een werkgroep. “We zijn op weg, maar het einde is niet in zicht, er komt vanzelf van alles tot stand”, zegt hij. “De Berkel stroomt al jaren, maar de economische activiteiten zijn natuurlijk al lang verdwenen. Je zou kunnen zeggen dat wij de Berkel wakker schudden door te laten zien wat de rivier allemaal te bieden heeft.”

Dat daar animo voor is, bleek al tijdens de eerste bijeenkomst van het platform, vorig voorjaar. Zo’n 60 belangstellenden uit verschillende maatschappelijke geledingen kwamen ernaartoe en dat mondde uit in de vorming van 10 werkgroepen met samen ook zo’n 60 leden. De initiatieven lopen uiteen van het stimuleren van innovatie tot recreatie en toerisme en van samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs tot een professionele duurzame energiecoAi??peratie.

Ook in het Duitse deel van het Berkeldal gebeurt veel. Zo werd daar in het najaar tussen Billerbeck en Vreden een Berkel-Aktionstag gehouden op het gebied van toerisme. Vanuit het platform is er regelmatig contact met Duitsland om te overleggen hoe de activiteiten op elkaar kunnen aansluiten. Duitsland is vrijdag ook aanwezig.

(bron: Tubantia)